fbpx
[get_banners]

Дайджест нoвин закoнoдавства і практики за періoд з 24.08.2015 пo 30.08.2015 РУБРИКА “ПІДПРИЄМНИЦТВO І ПРАВO”

In: Дайджести новин законодавства і практики 25 Nov 2015

ПІДПИСАТИСЯ НА ДАЙДЖЕСТ НОВИН   

Затверджено новий перелік органів ліцензування

Постановою КМУ від 05.08.2015 № 609 затверджено новий Перелік органів ліцензування, згідно з яким істотно зменшилася кількість органів ліцензування та кількість видів діяльності, що підлягають ліцензуванню.

Зокрема, ДФС видаватиме ліцензії на виробництво і торгівлю спиртом, алкогольними напоями та тютюновими виробами; Мінфін буде ліцензувати випуск та проведення лотерей; Мінсоцполітики – видавати ліцензії на посередництво у працевлаштуванні за кордоном, Мінекономрозвитку – ліцензувати діяльність по імпорту, експорту спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

Перелік затверджений відповідно до Закону «Про ліцензування видів господарської діяльності», який діє з 28 червня 2015 року та визначає 30 видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню.

Постанова КМУ від 5.08.2015 р. № 609 «Про затвердження переліку органів ліцензування та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України»

 

Внесено зміни до порядку затвердження проектів будівництва

КМУ прийнято постанову «Про внесення змін до Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи», відповідно до якої затвердження проектів будівництва буде відбуватися не пізніше, ніж через 3 місяці з дати отримання експертного звіту щодо розгляду проектної документації. 

Також даним Порядком передбачено зменшення кількості проектів будівництва, які будуть затверджуватися Кабінетом Міністрів України шляхом збільшення кошторисної вартості до 400 млн грн (з 2006 року Кабміном затверджуються проекти будівництва об’єктів загальною кошторисною вартістю 100 млн грн і більше).

Крім того, буде забезпечено обов’язковість експертизи кошторисної частини проектів будівництва об’єктів, що споруджуються із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії, тільки у випадку, якщо їх кошторисна вартість перевищує 300 тис грн.

Урядовий портал, рубрика «Новини», підрубрика «Внесено зміни до Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи» від 27.08.2015 року

 

Заборона при реєстрації змін до кредитних договорів з нерезидентами

Постановою Правління Національного банку від 20 серпня 2015 року № 551 посилено заходи з запобігання відтоку капіталу за межі України за кредитними договорами в іноземній валюті, а саме внесено зміни до постанови НБУ від 3 червня 2015 року № 354.

 Зокрема, заборонено реєструвати зміни до договорів про залучення резидентами кредитів/позик в іноземній валюті від нерезидентів у випадку, якщо ці зміни передбачають заміну кредитора чи боржника.

Заборона не поширюється на випадки, коли резидентами-позичальниками є уповноважені банки, а також на договори, укладені резидентами з міжнародними фінансовими організаціями.

Також під заборону потрапляє реєстрація кредитних договорів в інвалюті між резидентами у разі відступлення права вимоги за цими договорами новому кредитору-нерезиденту. Це дозволить запобігти перетворенню внутрішніх боргових зобов’язань резидентів за кредитами в зовнішні.

Постанова Правління Національного банку України від 20.08 2015 року № 551 «Про внесення зміни до постанови Правління Національного банку України від 03 червня 2015 року № 354»

 Яка комп’ютерна техніка не підлягає сертифікації

У листі № 2013-12/25777-09 Мінекономрозвитку надало роз’яснення, які друкувальні і копіювальні пристрої, комп’ютерна техніка та напівпровідникові елементи електронної техніки не підлягають обов’язковій сертифікації.

Зокрема, до Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні не включені:

– центральний процесор;

– системна плата (материнська плата);

– блоки оперативної пам’яті: накопичувач на жорстких магнітних дисках; твердотільний накопичувач: плата відеоадаптера і аудіоадаптера;

– кулер  вентилятор) системний, процесор, жорсткий диск або відео карта;

– блок живлення корпусу;

– оптичний привід для читання і запису оптичних дисків;

– флеш-накопичувач;

– клавіатура;

– маніпулятор типу «миша»;

– лазерні та струменеві принтери;

– плоттери;

– копіювальні апарати;

– багатофункціональні пристрої (друк-сканування-копіювання);

– картриджі для друкуючих і копіювальних пристроїв;

– тонер для лазерного друку;

– чорнило для струменевих принтерів;

– діоди;

– світлодіоди;

– стабілітрони;

– транзистори;

– інтегральні мікросхеми.

Правові та економічні засади системи сертифікації на території України визначено Декретом Кабінету Міністрів від 10.05.93 р № 46-93 «Про стандартизацію і сертифікацію».

Лист Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 05.08.2015 р. № 2013-12/25777-09 «Щодо обов’язкової сертифікації друкованих та копіювальних пристроїв, комп’ютерної техніки і напівпровідникових елементів електронної техніки»

 

Підбірку підгoтувала: 

Віктoрія Пoлянська, пoмічник юриста кoмпанії «Західна кoнсалтингoва група»

 

X